vendepunkt-2017-oversiktsbilde
Klimavenner fylte Norges hovedstad - for et vendepunkt!

Vendepunkt: - Fienden er følelsen av maktesløshet. Men samfunnet er du og jeg

Over 2500 gikk til Stortinget i klimamarsjen for et vendepunkt lørdag 2. september. Klimakor, korps, allsang og en stor, vakker og fargerik flokk gjorde solskinnsdagen strålende. - Makten er vår. Politikken kan dreies, sa forfatter Karl Ove Knausgård i sin sterke appell.

Vendepunkt startet som en Korsvei-idé etter festivalen i 2015. Korsveis teologiske smie med Asle Finnseth, Inge Westly og Sunniva Gylver i spissen begynte å planlegge: Hvordan kan vi fylle gatene med så mange mennesker som vil ha et vendepunkt i klimapolitikken, at politikerne ikke kan overhøre oss lenger?

Etterhvert ble det bygget opp et bredt samarbeid av miljøorganisasjoner, kirke- og trossamfunn og fagbevegelse som gikk sammen om dette fram mot stortingsvalget i 2017. Første Vendepunkt-demonstrasjon ble avholdt 21. januar 2016, og ble fulgt opp med nye markeringer 8. september 2016 og 11. mars 2017. Mellom 300 og 500 mennesker møtte opp.

Så nærmet den store finalen seg - siste Vendepunkt-markering, rett før valget. Turde man håpe på så mange som 1000 deltakere denne gangen? Asle Finnseth og Inge Westly forteller at planleggingskomiteen satte seg dette som et hårete mål.

Lørdag 2. september strålte sola over hovedstaden, og da klokken nærmet seg 13, begynte plassen ved siden av Oslo S å fylles - av barn og besteforeldre, ungdomsorganisasjoner og korps, politiske partier og naturvernere, sykler og faner. For ikke å snakke om verdens største klimakor! Rundt 250 sangere ledet av dirigent Margrethe Ek løftet stemningen på plassen og ledet an i allsang - Beethovens kraftfulle 9. symfoni med nyskreven klimatekst:

Klimakoret på Vendepunkt lørdag 2. september 2017"Barna våre arver jorda
land og klima, skog og hav
framtida er barn og unge,
vi må stille klimakrav
Vi må slåss for livet på jorda,
vi må gi barna håp og tru
vi må berge dyr og planter
snart er det for seint å snu!"

Klimamarsjen gikk gjennom Karl Johans gate til Stortinget, hvor det var duket for appeller, mer musikk og et minutts stillhet for menneskene som allerede nå rammes av klimaendringene - der orkanene knuser hjem og mennesker drives på flukt fra flom. Generalsekretær Jan Egeland, biskop og preses Helga Haugland Byfuglien, og Elina Berg fra Natur og Ungdom mante til handling og til å ta ansvar for kloden og framtida. Jubelen slapp løs igjen da deltakerne fikk høre hvor mange vi var i marsjen: 2500 mennesker! For et løft midt i valgkampen - for et klimavalg.

Så senket stillheten seg igjen da forfatter Karl Ove Knausgård kom fram og leste sin appell, en tekst som satte det hele i perspektiv, og berørte både den globale helheten og den enkeltes indre liv, slik god litteratur gjerne gjør. Da Vendepunkt ble toppsak i mange store medier den lørdagen, var det Knausgårds oppgjør med politikernes unnfallenhet de fokuserte på. En rekke svenske aviser omtalte også det Knausgård sa på Vendepunkt.

Så vi ble sett og hørt. Og vi er mange! Som Knausgård sa: - Samfunnet er du og jeg. Makten er vår. At politikerne ser ned, behøver ikke bety at vi også skal gjøre det. Stemmer mange nok på partiene som går mot utbyggingen av nye olje- og gassfelter i nordområdene, vil den bli stoppet. Stemmer mange nok på partiene som forstår at klimaendringene og miljø­ødeleggelsene er det største problemet i vår tid, vil politikken måtte dreie.

Takk til alle som har bidratt, støttet, heiet og møtt opp på Vendepunkt! Måtte klimapolitikken vende om i tide.

Les hele Knausgårds tekst i Klassekampen: - Verden er enkel og forutsigbar

 

 

Av: Hildegunn Marie Tønnessen Schuff

Video fra Vendepunkt: Klimakoret