111-korsvei-mat
Mat på Korsvei 2017.

Mat - en hovedingrediens i livet?

Mat er så mangt: Et grunnleggende behov, et gode å dele, en stadig glede. Og en viktig del av hvordan vi forvalter kloden. Hvordan tenker vi om mat når vi planlegger Korsvei-festival?

Det er mye kjærlighet i god mat, har vi hørt – og smakt. I bønnen Jesus lærte oss ber vi om vårt daglige brød. Har du tenkt på hvor fantastisk fint det er at vi stadig blir sultne igjen og trenger påfyll, og dermed kan ta imot og glede oss over mat igjen og igjen? Hver dag!

Så er mat også en stor logistisk oppgave når vi samles, noen tusen mennesker, og skal være sammen en uke på festival.

Noe ordner man selv, medbrakt fra lokale butikker eller hjemmefra. Frokostmuligheter (rundstykker, juice og melk), god kaffe og noe snacks er tilgjengelig på festivalområdet. Men middagene er inkludert i festivalen, og de vil vi at festivaldeltakerne skal lage i fellesskap. Det er et viktig rituale på tunet, der vi samles mellom teltene – i tunfellesskap på 30-40 mennesker som hører hjemme sammen på festivalen.

Hva blir viktig da?

Matlaging på tunet - Korsvei 2017.Mat er måltidsfellesskap. Derfor samles vi rundt bålet, og derfor vil vi at middagen skal lages og spises sammen. Uansett hvor forskjellige vi er, er dette fellesmenneskelige grunnleggende behov – for både næring og relasjoner. Her er plass til alle som vil. Rundt maten vil vi bygge fellesskap.

Mat gir liv og styrke til dagen. Derfor skal den være næringsrik og mettende. Når vi velger og tester oppskrifter, er det viktig at alle kan ha (noe av) det. Og det kan være en nøtt! Men vi prøver å finne mat som metter og gir festivalenergi, som er barnevennlig nok, og som kan tilpasses de fleste allergier og diettbehov. Her ber vi også kokkene (altså tunet i fellesskap) om å være våkne og kreative for å få til de variantene som trengs. (Se også inkluderende fellesskap!)

Mat er godt og vakkert. Smak og kjenn at Herren (og derfor også desserten) er god! Oppskriftene, og ikke minst de gode råvarene, krydderurtene og oljen, skal gi smakfull mat for alle sansene – gjerne i glade farger.

Mat er samliv med skaperverket. Som festivalfellesskap vil vi trø varsomt på jorda, og stille oss på livets side. Da er maten viktig, og matproduksjon har mange sider. Kort oppsummert vil vi så langt det er mulig legge vinn på «alt som er som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte», for å si det på bibelsk (med Filipperbrevet): Det kan handle om kortreist mat, økologiske råvarer, rettferdig handel, høye standarder for dyrevelferd og plantebaserte retter. Noen ønsker helvegetarisk kost, som på svenske Korsvei-festivaler de siste årene. På festivalen i Seljord har vi trappet ned kjøttmengden de siste årene, men legger fortsatt opp til noe fisk og kjøtt noen av dagene – alltid med muligheter for å lage retten vegetarisk eller vegansk.

Mat trengs… så det må være gjennomførbart! Derfor må festivalkomiteen også være pragmatiske og se hva vi kan få tak i og få til for et par tusen mennesker, der vi er, innenfor økonomiske rammer som også skal være inkluderende (ikke legge opp til så høye festivalpriser at noen ikke kan komme av økonomiske grunner). Disse fantastiske middagene vi ønsker å dele må også kunne lages innen rimelig tid, så ingen må løpe til neste post på programmet.

Det er mer enn et kinderegg vi ønsker oss. Men mat er viktig nok til at vi tar noen runder med dette. Vi foreslår og snakker om oppskrifter, kontakter lokale bønder og butikker, tester oppskrifter, smaker, får tilbakemeldinger fra barnefamilier, veganere, allergikere med mer.

Vi tygger altså litt på maten før festival. For mat er så mangt.

Og sist, men ikke minst, synger vi for maten! Gjerne Korsvei-bordverset som Heidi Strand Harboe har skrevet:

Her vil me dela glede, brød og nærleik
Her vil me samlas rundt det same bord
Ver hos oss, Herre, med din djupe kjærleik
Lat oss få kjenne himmel møte jord

 

 

Skrevet av Hildegunn M. T. Schuff i festivalkomiteen 2019

Av: Hildegunn Marie Tønnessen Schuff