korsvei-1-ara-magnusmalm (787x524)

Korsvei på øret - lydarkivet er ute!

Bli kjent med kirkefedrene sammen med Peter Halldorf? Møte Bonhoeffer sammen med Ylva Eggehorn? Eller hva med å høre Knut Grønvik snakke om at "Gud er et dansende fellesskap"?

Hva gjør en avtroppende daglig leder i høstmørket - koronavinteren 2020? Fyrer i peisen og tenner stearinlys, selvsagt. Og innimellom skal det ryddes i saker og ting så arvtakeren slipper å begynne med for mange halvgjorte oppgaver. Korsveis gamle lydarkiv har vært i bunken for det nokså forsømte, men nå er det tatt tak i. Dermed er et rikt lager av lydfiler lagt ut og gjort tilgjengelig på nettsidene våre. Og for en skatt det er!

Steder som Voss, Evenskjer, Risøya og Fredrikstad er det henta lyd og stemmer fra. Og en hel del er naturligvis fra Seljord - fra kulturhuset Granvin og fra sirkusteltet som så mange av oss kjenner som "storstua" for festivalen. Stemmene kommer fra inn- og utland, noen flere ganger, andre på kort visitt. Det har vært umulig å lytte seg igjennom all denne undervisningen og forkynnelsen i arbeidet med å legge det ut, men bare navnene, titlene eller stikkordene som følger lydopptakene pirrer nysgjerrigheten: En vanlig radikaler - en uimotståelig revolusjon (Shane Claiborne), Bergprekenen tolket av Magnus Malm, Jesus som nøkkelen til meg (Martin Lønnebo) eller Korsveis fire veivisere lagt ut av Sunniva Gylver, Geir Gundersen og Jon Henrik Gulbrandsen. Og hva blir det når fredsarbeideren Petter Skauen snakker Om det hensynsløse? Og det er mye, mye mer i lageret som i skrivende stund spenner seg fra 1985 til 2019.

For 2021 skal vi kanskje merke oss at Leif Gunnar Engedal på Korsveiforum i Evenskjer i 2010 snakka om at "Veien til Gud går nedover". Korsvei 2021 heter "Kom ned!" ...

I det hele tatt er dette et kildemateriale som forteller en hel del om hva Korsvei har tatt opp, sirklet rundt, gått inn i og utviklet gjennom flere tiår. Om det teologiske arbeidet bak alle disse lydopptakene kunne legges på en vekt og veies, ville det bli tungt. Likevel - for oss som kjenner Korsvei - dette er også teologisk lekenhet og letthet. Jeg gjetter på at det for mange vil være mye mer enn bare teologisk lærdom i å lytte seg tilbake i Korsvei-historien: Sammen med lyden av Korsveis talere er kanskje fornemmelsen av solvarm hud og støvete tær i sandalene, det kan være minner om nye mennesker, gamle venner - små og store kjærlighetsmøter... Kanskje var der savn og lengsel? - eller opplevelser av å våkne opp, oppdage noe? 

Uansett om du lytter for første gang, eller for å minnes en festival eller et forum du var på en gang, vil jeg tro at det er næring å hente sammen med stemmene fra Korsvei-historien.
God fornøyelse!

PS: I materialet som er lagt ut nå, er det begrenset informasjon om hvem som har bidratt i det store arbeidet med å ta opp og ta vare på lyden av Korsvei. At Lars Ove Kvalbein og Chris Dankel skal ha takk, er ganske sikkert. Utover disse to sendes det en generell takk til alle som har huska på verdien av akkurat dette, og som bidro til å samle skattene!

Av: Margrete Kvalbein