tur-1
Båltur til Burudvannet lørdag 3. mars

Hvor trengs Guds disipler i dagens samfunn?

På Korsvei-treff 2.-4. mars gikk samtalen livlig om disippelliv i dag, om motstandskraft og fellesskap i en flimrende samtid. Dette skal få vokse videre til Korsvei 2019.

Rundt 40 Korsvei-vandrere deltok på helgesamlingen i Lommedalen kirke. Korsveistyret hadde invitert til fellesskapshelg med inspirasjon, deling og samtaler på vei mot Korsvei 2019. 

I Lommedalen kirkeHelgen ble rammet inn av pusteromsliturgien, som ble brukt til kveldsbønn fra fredagskvelden av, og gudstjenestefellesskap med den lokale menigheten søndag formiddag. Fredag kveld delte Knut Grønvik, tidligere Korsvei-prest og nå sokneprest i Lommedalen, noen lange linjer om Korsveibevegelsens historie og vei videre. 

På lørdagen innledet Stian Kilde Aarebrot med overskriftene "Hvor trengs Guds displer i dagens samfunn?" - og "Gir Bibelen et friskt blikk på verden i dag?" Han framhevet hvordan Jesus utfordra makta, herskerne og hvordan samfunnet gjorde forskjell på folk. Kanskje trenger vi den 'apokalypsen' - som betyr 'avsløring' - av det som skjer rundt oss, som gir klarsyn og ruster ooss til å være motkultur? Aarebrot viste til Eugene Peterson som har skrevet om at kristne er kalt til å drive undergravende virksomhet. Det kan skje når vi oppdager kreftene som drar i oss, de sekulære liturgiene som utspiller seg i kjøpesentre og reklamepress, i maktmisbruk og urettferdighet, og vi sammen som fellesskap materialiserer en annen logikk - Gudsrikets logikk. 

Stian tok også til orde for de gode vaner, og en bibellesning som inkluderer praktisering av det vi leser - "høre, så gjøre". Stian har jobbet med mange av de samme ideene som areopagosprest, forfatter og daglig leder av Etter Kristus, et nettverk for kristen trospraksis. Høsten 2018 gir han ut bok om vanen og hjernen. 

Fellesskap rundt båletMidt på dagen tok fellesskapet med seg samtalen ut på tur, og tente bål og spiste nistepakke ved Burudvannet. Bållukt i klærne og dugnadsbasert middagslaging etterpå gir den rette Korsvei-følelsen!

Korsveistyret, ved styreleder Kjersti Christiansen, Sigmund Gulliksrud og Tore Hynnekleiv, ledet så samtalen videre. Ut fra spørsmål om hva dagens samfunn trenger, og hvordan vi som disipler kan svare på det, gikk samtalen fritt og åpnet for mange ideer. Det ble blant annet snakket om ungdom, press og psykisk helse, motvekt til skjermtid, sosiale medier og skjønnhetspress, fredsarbeid, klær - både som konkrete rettferdige og bærekraftige valg, og som symbol for våre daglige behov og vaner, inkludering og å ta imot flyktninger, og klimaarbeid i samarbeid med alle gode krefter, også som interreligiøst samarbeid - og mye mer. Prosessen fortsetter, først når Korsveistyret møtes 17. mars og jobber videre med festivalideene, videre i forberedende festivalkomité, som er i gang - og så på festivalfraspark i august. Dato for fraspark kommer etter styremøtet. 

Søndag formiddag talte Sunniva Gylver på gudstjenesten, hvor hun utla Korsveis fire veivisere og knyttet dem til fastetiden vi er inne i. Mangeårig Korsvei-deltaker Mari Askvik sang, og Knut Grønvik forrettet under gudstjenesten. Etter kirkekaffe og en avsluttende samtale skiltes våre veier: La oss gå i fred og tjene Herren med glede - til neste Korsvei!

Innspill til festivalarbeidet kan sendes til Korsveistyret på styret@korsvei.no. 


Kors fra Lommedalen kirke

 

 

Av: Hildegunn Marie Tønnessen Schuff