2lars-li_deeyah-k

Folkemøte om ytringskultur og samtaleklima

"Enhet og uenighet" - kan vi bygge fellesskap gjennom ytringskulturen vår?

Det er lang tradisjon på Korsveifestivaler å arrangere et folkemøte der Korsveis politiske engasjement løftes frem. I år ønsker vi å jobbe med vårt felles samtaleklima. Hvordan ytrer vi oss og hvem orker vi å snakke med av de vi er uenige med?

Årets folkemøte har tittelen:

Enhet og uenighet

Vi bidrar alle til en ytringskultur med det vi sier over kaffekoppene, i sosiale medier eller i offentlig tale. Mens verden trenger samlende løsninger, øker polariseringen og splittelsen i mange land. Hvordan kan vi bidra til at uenighet ikke utarter til hat, konflikt og ekstremisme? Hvordan kan visjonen om et uenighetsfellesskap bidra til et engasjert og fremtidsrettet demokrati?  

Vi er veldig glade for å få med oss gode eksterne innledere, i tillegg til andre festivalstemmer. 

  • Deeyah Khan er en norsk prisbelønt filmskaper og menneskerettsaktivist. Hun har bl.a. laget film om møte med nynazister i USA (se under)
  • Lars Laird Iversen er sosiolog og jobber ved MF vitenskapelige høyskole. Han jobber med religion, nasjonal identitet, rasismeforskning og er forfatter av boka Uenighetsfellesskap - Blikk på demokratisk samhandling.. 

Det blir også samtale i plenum og i grupper.

 

Filmvisning:
I forbindelse med folkemøtet blir det filmvisning onsdag og torsdag kveld, der vi viser Deeyah Khans dokumentar "White Right: Meeting The Enemy" (norsk tittel: "I møte med fienden"). Filmen har tidligere vært vist på NRK og vises med norsk tekst.

Filmskaperen Deeyah Khan dro for å møte mennesker på ytterste høyre fløy i USA, mennesker som hater sånne som henne. Det ble til dokumentaren «I møte med fienden» som kom  i 2018. En av de vi møter i filmen valgte senere, som følge av filmen, å bryte ut av ny-nazist-miljøet han var del av. 

Det er ikke ofte vi har Emmy-vinnende filmer på Korsvei-programmet, men det blir det altså i år, for Deeyah Khan fikk en Emmy-pris for denne dokumentaren. Etter seieren sa hun dette om hvorfor filmen er viktig og hvorfor hun håper den vil skape ny forståelse: "Vi må utvikle måter å kommunisere respektfullt på, uten å dehumanisere folk vi er uenige med, ellers vil vi aldri bli i stand til å jobbe frem en løsning."