korsvei-2021-7-middag
Foto: Hildegunn Marie Tønnesen Seip

Mat og overnatting

Mat på Korsvei

Frokost og dugurd/lunsj ordner du selv. Rundstykker, melk og juice kan du kjøpe i festivalens frokostutsalg.

Middagene er inkludert i festivalen, og de vil vi at festivaldeltakerne skal lage i fellesskap. Det er et viktig rituale på tunet, der vi samles mellom teltene – i tunfellesskap på 30-40 mennesker som hører hjemme sammen på festivalen.

Mat er måltidsfellesskap. Derfor samles vi rundt bålet, og derfor vil vi at middagen skal lages og spises sammen. Uansett hvor forskjellige vi er, er dette fellesmenneskelige grunnleggende behov – for både næring og relasjoner. Her er plass til alle som vil. Rundt maten vil vi bygge fellesskap.

Mat gir liv og styrke til dagen. Derfor skal den være næringsrik og mettende. Når vi velger og tester oppskrifter, er det viktig at alle kan ha (noe av) det. Og det kan være en nøtt! Men vi prøver å finne mat som metter og gir festivalenergi, som er barnevennlig nok, og som kan tilpasses de fleste allergier og diettbehov. I 2021 ble det jobbet med å forenkle matlaginga noe; mindre kutting, men samtidig med mulighet for å gjøre noe ekstra for de som ville (for hver dag var det tips til «Pimp your own food»).Dette videreføres i år.

Mat er godt og vakkert. Smak og kjenn at Herren (og derfor også desserten) er god! Oppskriftene, og ikke minst de gode råvarene, krydderurtene og oljen, skal gi smakfull mat for alle sansene – gjerne i glade farger.

Allergener: Det er viktig at du melder fra om disse under påmeldinga i Checkin + til tunhøvding når du har etablert deg på et tun. Oppskriftene er planlagt slik at det er alternativer (og råvarer) tilgjengelig for vegetarianere og de som ikke tåler gluten og/eller laktose.  

Hvert tun henter maten som trengs til dagens middag. Hver dag er det noen middagsansvarlige som har hovedansvar for matlaginga, men fint om alle bidrar. Det er ikke parallelt program når det er matlaging. Maten lages på grill, men erfaringa er at det kan være lurt å hjelpe til med noen kokeapparater også.

Utstyr: matlaginga krever noe utstyr. Noen har bra plass i bagasjen og kan ta med seg en del, mens andre ikke har anledning til å få med seg like mye. Vi samarbeider om matlaging på tunet og det du selv ikke har, har kanskje andre?

  • Utstyr som alle må ha: egen kopp, fat og bestikk.
  • Utstyr som er lurt å ha med: vannkoker, termos, skjærefjøler, flere gode kniver til kutting, dunker til vann, stavmikser, sleiver, visp, potet/gulrotskreller, oppvaskbalje og -utstyr, skåler, boller, skjøteledning for utebruk, ekstra kokeplate eller kokeapparat (for når tida begynner å bli knapp..)

 

Overnatting:

Leir på området med telt og campingvogn/bobil:

De aller fleste deltakerne på festivalen bor på området i telt, og noen også i campingvogn/bobil. Vi organiserer oss i tun med mellom 30 og 40 personer, og her lever vi sammen, samarbeider, har soveposesamling, lager middag sammen og samtaler rundt bålet.

Når du kommer finner du et tun der du bor, eller der du er tilknyttet dersom du bor utenfor leiren (mer om det under). Du kan velge mellom følgende tunvarianter:

  • “Vanlige” tun – her bor alle generasjoner sammen. Familier, par, single, gamle, unge, voksne. Tenåringene henger mye i Ten-leiren og kommer stort sett innom for å spise middag og snike til seg smågodt. 
  • Tun for unge voksne – rettet mot personer i alderen 19-29 år, uten barn. Man kan melde fra i påmeldinga dersom man ønsker å bo på et slikt tun. Det er ikke for å bestille plass på et slikt tun, men gir oss signal om hvor mye plass som trengs.  
  • Barnefrie tun – for voksne som ønsker å bo i et tun uten barn.  
  • Ten-korsvei – har eget område med flere tun hvor de som er deltagere på Ten-korsvei har muligheten til å bo om de vil. Teltplass her koster ingenting.

Holde av plass?
Alle ønskes velkommen til å bo i alle de vanlige tunene på festivalområdet.
Om du har noen du ønsker å dele tun med, bør dere ankomme samtidig for å sikre dere dette. Eller så kan den som kommer først slå opp telt for den som kommer seinere i tillegg til å skrive de som kommer senere på lista over tunfolk. I år har vi også åpnet for at det på enkelte tun er tillatt å holde av plass for venner uten å ha med telt. Disse tunene er spesielt merket "her kan du holde av plass".

Andre overnattingsmuligheter:

Dersom du ikke liker å bo i telt, eller trenger mer skjerming og ro enn leiren kan gi, kan du finne overnatting inne.

Seljord folkehøgskole:
Korsvei har avtale med Seljord folkehøyskole hvor det er mulig å bo innendørs enten i egne rom eller på madrass i klasserom. Det er felles toalett og bad. Rom bestilles når du melder deg på i Checkin og prisen inkluderer frokost. Bestiller du enkelt- eller dobbeltrom kan du leie sengetøy/håndduk. Du kan også ta dette med selv. Se prislisten for oversikt.

Det er også hotell og campingplasser i Seljord. Disse mulighetene må dere da finne på egenhånd. Her er tips: https://www.visittelemark.no/seljord.  

Priser for overnatting

Tunene som fellesskapsarena for alle:

En av korsveis veivisere er “Bygge fellesskap”, dette gjenspeiles også når vi lager festival sammen. Derfor er alle som deltar på festivalen er tilknyttet et tun, også om du bor utenfor festivalområdet. Tunet lager middag i fellesskap. Tunet har felles grill og veibenk. I tunene bygges også fellesskap gjennom gode samtaler ved måltider og bål på kvelden.   

Om du bor utenfor festivalområdet ønsker vi likevel at dere er en del av festivalen ved å tilknytte dere et tun og bli en del av fellesskapet og bidra til middagene som er en del av festivalavgiften. Mer informasjon om hvordan dette ordnes, kommer i brev til deltakere før oppstart.

 

Av: Hilda Kristine Hanssen