Vanlige spørsmål

Hva er tun og grend?
Alle deltakere bor, samarbeider, lager middag sammen og lever i grupper på rundt 30-35 personer som vi kaller tun. For å skape naboskap mellom tunene utgjør 4–6 tun en grend. Grendene har sin egen farge som du kjenner igjen på tunflagget. Tunet er en viktig arena for det som skjer på Korsvei. Alle tunmedlemmer deltar i middagslagingen, spiser middag og dugurd (nistepakke) sammen. Tunet er også et sted for samvær rundt leirbålet om kvelden. Barn (opp til de begynner i 6.klasse) har sitt opplegg i tunet eller grenda.
De som bor utenfor festivalområdet får tilhørighet til et tun de der deltar i middagslaging og måltidsfellesskap.

Finnes det andre overnattingsalternativer for de som ikke liker å bo i telt?
De fleste bor i telt eller campingvogn/bobil på selve Dyrskuområdet, men det er også mulig å bestille enkelt-/dobbeltrom inne på folkehøgskolen, eller overnatting på madrass i gymsalen samme sted. Det finnes også annen overnatting på campingplass/hotell i Seljord.

Hvordan ordner vi mat?
Frokostutsalg: fra onsdag til lørdag kan man kjøpe rundstykker og melk og juice i Frokostutsalget.  Andre varer kjøper du i bygda.
Dugurd/lunsj: lager du selv
Middag: denne lager vi sammen i tunene. Middag inngår i festivalavgiften og det tas høyde for alternativer for vegetarianere og de med gluten- og laktoseallergier.
Mer om mat.

Kan jeg være med å spille/synge på fellessamlinger?
Vi tar gjerne imot musikanter og forsangere til morgenbønn og Taizébønn. Dette melder du deg til under dugnad i Checkin. Musikere til de store fellessamlingene rekrutteres direkte.

Hvor mange timer dugnad må jeg bidra med?
Alle oppfordres til å bidra her med det de klarer, både voksne og tenåringer, for festivalen blir det vi klarer å skape i fellesskap. Vi har ikke noen felles forventning til hvor mye, for der har vi ulik helse som setter sine begrensninger. Har du barn du må ta deg av? Se om det er oppgaver der de kan være med. Vi har mange ulike oppgaver, så det bør være noe for de aller fleste. Se dugnadsinfo her.

Kan jeg holde av teltplass til andre?
Korsvei er et fellesskap der alle skal føle seg velkomne. Vi ønsker derfor i utgangpunktet at det ikke holdes av plass på tunene men at vi alle gir plass til dem som kommer. Vi vil i år allikevel åpne for at det på enkelte tun er mulig å holde av plass til noen som kommer senere. Disse tunene vil være tydelig merket.

Er det gode parkeringsmuligheter?
Vi har tilgang til masse parkeringsplass på vei inn til området. Alle kan kjøre inn på området for å lesse av bilene, men under festivalen er det bilfritt område, da skal alle bilene stå parkert utenfor.

Er det mulig å lade elbilen på området?
Det er dessverre ikke lademulighet for elbiler her, så det må gjøres i Seljord sentrum. Det er lurt å planlegge godt for dette før returen.

Hva trenger jeg av utstyr for å delta?
Erfarne Korsveiere har gjerne laga seg en liste over mye som er praktisk å ha med for komfortabelt og enkelt leirliv. Hvis du ikke har så mye campingutstyr og lurer på om dette blir dyrt, så kan du også gjøre det enkelt. Det du uansett må ha er sovepose, liggeunderlag og et telt å bo i, samt kopp, tallerken og bestikk. Sovepose/liggeunderlag og telt kan kanskje lånes ved en utlånsordning hos kommunen eller frivillige organisasjoner dersom du helst vil slippe å kjøpe? 
I tillegg til dette er det praktisk med diverse kjøkkenutstyr og fellesutstyr til matlaging og livet i tunet, dette kan du lese mer om på denne siden, og det kan jo være andre i tunet ditt som har det du selv mangler.  

Er dette en passende festival for småbarnsfamilier? 
Selve festivalen og festival-livet er åpent for alle, og bilfritt festivalområde gjør at små barn kan gå trygt omkring. Vi har lekeplass, der man kan møte andre morgenfriske barn og voksne.  Om din familie vil trives på Korsvei handler i stor grad om hvorvidt du tror barn og voksne vil klare å sove tilstrekkelig i telt. Barn i skolealder og oppover vil elske festivalområdet, aktivitetene, sangen og musikken og muligheten til å finne nye venner over hele området, samt soveposesamling rundt bålet i tunet før leggetid, gjerne med noe godt attåt. 
Mens de voksne har bibeltime på formiddagen, har barna egne opplegg rundt omkring i tunene. De voksne som sørger for gjennomføring av dette kan se bibeltimen i etterkant, mens kanskje noen andre voksne i tunet kan se etter barna.  

Hva er gøy for barna på Korsvei? 
“Sove i telt, bare henge rundt, spise middag med mange, gå og bade i elva og finne ting der. Det er gøy med storsamlinger som varer sånn passe lenge, der man kan reise seg litt innimellom og synge gøye sanger”. 

Kan de som skal begynne i 7.klasse være med på Ten-Korsvei?
Ten-Korsvei er for de som skal begynne i 8.klasse og opp til de som er ferdige med videregående. For de som skal begynne i 6. og 7.klasse blir det et eget tweensopplegg. Utenom det planlagte programmet, kan man jo selvfølgelig være sammen med de man vil.
Les mer om Barnas Korsvei og TenKorsvei.

Jeg har spesielle behov – er Korsvei noe for meg? 

  • Matallergier: Har du matallergier, matintoleranse eller annen diett er du selv ansvarlig for å vurdere hva du kan spise og ta ansvar for at det blir tatt de hensyn som trengs på tunet. Sørg for å informere om din allergi til tunhøvding og matskaffere på tunsamling. Menyen har alternativer for vegetarianere og gluten- og laktoseallergi.
  • Forflytningshemmet: Det er gode muligheter å bevege seg rundt på området. Flere av veiene er asfaltert (det har skjedd oppgradering her siden 2021), og det er greit å komme inn i Teltet og Ridehallen, der det meste av programmet foregår.
  • Jeg trenger å trekke meg tilbake i løpet av dagen: Det er gode muligheter for stillhet i “Den stille hage” som er en avgrenset del av festivalområde. Dette er utendørs, men vi innreder for stillhet og avskjerming i fire av ku-båsene. Disse har både tak, vegger og forheng. Hvis det ikke er nok for deg å kunne ta med liggeunderlaget dit hit, bør du bestille deg rom på folkehøgskolen eller annen alternativ overnatting der du kan få den roen du trenger underveis.  

Hvordan ordner man dusjing?
På Dyrskuplassen er det dusjer i sanitærbygget ved elva (ved siden av Hall C, 15 på kartet) og i sanitærbygget ved Teltet. Det koster 20,– for 4 min. og 10,– for 2 min. Mange starter også dagen med et lite bad i elva som renner ved festivalområdet.

Kan jeg ha med hunden?
Husdyr er ikke tillatt innendørs av hensyn til allergikere. Hunder er imidlertid velkomne på festivalområdet. Vi oppfordrer til ikke å la dem gå fritt rundt, av hensyn til små barn som er redde for hunder selv om de selvsagt er verdens snilleste.  

Må man være med på alt programmet? 
Programmet er rikholdig! Liturgisk liv deler vi i morgenbønn og kveldsbønn, familiegudstjenesten Alle rundt alteret og fredagsmesse. Valgmuligheter finnes i bibeltimer, verksteder og seminarer, i barneprogram og TenKorsvei, i kunst og konserter. Ikke la deg stresse av at du må velge mellom gode muligheter – velg og velg bort så du får den festivalen som gjør godt og som utfordrer deg godt! 

Av: Hilda Kristine Hanssen